Vanliga frågor och svar

Sista transaktionsdag för ditt St1 Mastercard är den 4 december 2023

Vi har skickat ut e-post till samtliga kunder att St1 Mastercard kommer att avslutas per den 4 december 2023.  Om du inte har tagit del av informationen vänligen hör av dig till oss så skickar vi ut det igen.

St1 Mastercard

Varför stänger ni ner St1 Mastercard?

Allt fler kunder väljer bort plastkort i plånboken. Därför satsar vi på St1 nu helhjärtat på att utveckla digitala tjänster som ska underlätta vardagen för våra kunder.

Hur länge kan jag använda mitt St1 Mastercard?

Sista transaktionsdagen för ditt kort är den 4 december 2023. Du kan använda ditt kort fram till dess.

Behöver jag göra något?

Nej, du behöver inte göra någonting. Allt kommer att ske med automatik och ditt konto kommer att avslutas när vi har fått din slutbetalning. 
•    Vill du avsluta avtalet nu direkt kan du kontakta oss på 08-555 48 410 så hjälper vi dig. 
•    Kom ihåg att ändra/byta kort om du har använt ditt St1 Mastercard för att betala till exempel streamingtjänster eller andra prenumerationstjänster. 

När ska min slutbetalning vara er tillhanda?

Eventuella utestående krediter vid tidpunkten för uppsägningen återbetalas enligt de delbetalningsmöjligheter som har avtalats för krediten. Det betyder att du fortsatt kan återbetala dessa krediter enligt nuvarande villkor.

Kan jag fortfarande beställa en ny PIN-kod?

Ja, det går bra att beställa en ny PIN-kod fram till den 15 november.

Mitt kort går snart ut, kommer jag att få ett nytt kort?

Vi skickar automatiskt ut nya kort fram tills sista månaden då de slutar fungera. Alla som har ett St1 Mastercard kommer ha ett giltigt kort fram till den 4 december 2023.

Vad behöver jag göra om jag har använt mitt St1 Mastercard för att betala för prenumerations eller streamingtjänster?

Kom ihåg att ändra/byta kort om du har använt ditt St1 Mastercard för att betala till exempel streamingtjänster eller andra prenumerationstjänster. 

Kan jag använda St1 appen utan ett St1 Mastercard?

Ja, självklart kan du det. Det är bara att lägga till ett annat valfritt Visa eller Mastercard i appen. 

Hur tar ni hand om mig som lojal kund i fortsättningen?

Vi kommer att skicka ut mer information löpande under hösten. Avsluta därför inte ditt konto innan dess så att du kan ta del av den informationen. Vi hoppas att ni fortsatt vill vara en av våra härliga kunder.

Allmänna frågor

Vem erbjuder betaltjänsten?

St1 Finance AB, ett betalningsinstitut som övervakas av Finansinspektionen.

Var kan jag betala med St1 Mastercard?

St1 Mastercard fungerar i alla butiker, nätbutiker, uttagsautomater och wallet-tjänster som är försedda med Mastercard-symbol.

Hur säger jag upp betaltjänsten, kontokrediten och St1 Mastercard?

Du kan säga upp St1 Betaltjänst, kontokredit och St1 Mastercard genom att ringa St1 Finances kundservice på tel. 08 555 484 10

Varför kan jag inte ansöka om St1 Mastercard längre?

Från och med den 13 juni 2023 tar vi inte längre emot nya ansökningar för St1 Mastercard. För mer information vänligen kontakta kundservice, kundservice.finance@st1.se 

Reservation bank-/kreditkorts köp

VISA och Mastercard har infört nya krav som gäller för samtliga drivmedelsbolag i Sverige. Varje gång du ska tanka via en kontoautomat utomhus, skickas en så kallad auktorisationsförfrågan på 1 500 kronor till kortutgivaren (VISA eller Mastercard) så fort du fört in kortet i terminalen och knappat in din pinkod. Kortutgivaren talar direkt om för kontoautomaten om det finns minst 1 500 kr på kontot eller inte. Här nedan har vi förtydligat vad som sker beroende på vilket saldo som finns på kontot:

Saldo minst 1 500 kr: I det fall kortutgivaren svarar kontoautomaten att det finns minst 1 500 kr på kontot, reserveras hela beloppet (1 500 kr) av kortutgivaren (VISA eller Mastercard). Så fort tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Om du t.ex. tankar för 400 kr ändras således reservationen från 1 500 kr till 400 kr och differensen på 1 100 kr görs tillgängligt på kontot igen. Du debiteras för köpet i samband med att transaktionen registreras på kortet/kontot. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.

Saldo understiger 1 500 kr: Det går självklart bra att tanka och betala med kort där kontosaldot är mindre än 1 500 kr. Då reserveras istället kvarvarande saldo på kontot. Så fort tankningen är avslutad ska kortutgivaren ta bort reservationen och ersätta denna med det belopp som det faktiskt har tankats för. Om reservationen mot förmodan inte tagits bort, rekommenderar vi att du kontaktar din kortutgivare som kan hjälpa dig att ta bort reservationen.

FuelPay

Hur kommer jag igång med FuelPay så att jag kan betala mitt drivmedel på St1 direkt med mobilen?

Det första du behöver göra är att ladda ner St1-Appen och registrera dig. Därefter lägger du till ett valfritt bank- eller kreditkort i appen. Börja med att klicka på ikonen "Min info" längst ner i appen. Längst upp till höger på denna sida hittar du en gul cirkel med ett vitt plustecken. Klicka på den symbolen och följ anvisningarna.

Hur kopplar jag mitt St1 Mastercard till min wallet i Apple Pay?

Öppna St1 Appen > Min info > St1 Mastercard >Info/detaljer
Lägg till ditt kort till din wallet genom att klicka på den svarta rutan ”Lägg till i Apple Wallet”. När du har aktiverat ditt kort till din wallet måste du återigen gå in på ”Min info”, trycka på den lilla ringklockan uppe i högra hörnet och bekräfta med ditt BankID.

Om ovan steg inte fungerar vänligen kontakta kundservice för manuell hjälp.

Kan jag lägga till mitt St1 Mastercard?

Absolut, det går jättebra.

Varför hittar inte appen min position?

Sannolikt handlar det om att du behöver tillåta platstjänster i din mobiltelefon. Prova igen efter att du tillåtit platstjänster i din mobil.

Varför kopplas inte min mobil mot pumpen?

Detta kan bero på lite olika saker, t ex att någon annan har valt samma pump, att du behöver tillåta internetköp för ditt kort eller att det saknas täckning på ditt kort. Försök gärna igen.

Varför har mitt kort belastats med 1 kr när jag lade till det i appen?

I samband med att du lägger till ett nytt bankkort i St1-Appen kan det hända att du får en reservering på 1 kr. Det är inget belopp som St1 debiterar dig utan beloppet reserveras av kortutgivaren och du får tillbaka beloppet direkt eller efter ett par dagar, det är lite olika rutiner hos respektive kortutgivare.

Kan jag avbryta en pågående tankning direkt i appen?

Om du vill avbryta en pågående tankning behöver pumphantaget hängas tillbaka på sin plats - det går för närvarande inte att avbryta en tankning genom att klicka på en knapp i appen.

Varför får jag inte upp kartan när jag ska navigera mot en St1-station för att tanka med FuelPay?

Detta beror mest sannolikt på att standardkartan som ska finnas i din telefon har avinstallerats vid något tillfälle. Vänligen installera kartan igen och gör ett nytt försök. 

Säkerhet

Kan jag använda kontaktlös betalning av misstag? Är det säkert att använda kontaktlös betalning?

Kontaktlös betalning är säkrare än en vanlig kortbetalning, eftersom du slipper mata in PIN-koden och undviker därmed risken att någon obehörig kommer åt din PIN-kod. Användning av misstag ytterst osannolikt eftersom du måste hålla kortet några centimeter från betalterminalen i några sekunder.

Vad gör jag om mitt kort blir stulet eller borttappat?

Ring omedelbart till spärrtjänsten för kortet på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Om du ringer från utlandet är numret +46 8 555 484 10. Kontakta kundservice för att få ett nytt kort och PIN-kod, 08 555 484 10 (helgfria vardagar 8.00-16.00).

Vad gör jag om någon obehörig får tag på min PIN-kod?

Ring omedelbart till spärrtjänsten för kortet på tel 08 555 484 10 (dygnet runt). Om du ringer från utlandet är numret +46 8 555 484 10. Kontakta kundservice för att få ett nytt kort och PIN-kod, 08 555 484 10 (helgfria vardagar 8.00-16.00).

Vad avses med phishing?

Med phishing, eller nätfiske, avses försök att skaffa känslig information som betalkortsnummer, PIN-koder eller nätbankskoder genom att t.ex. skicka bluffmeddelanden. Kom ihåg att betalningsinstitut, banker, myndigheter eller någon annan part aldrig frågar efter numret på ditt betalkort eller PIN-kod per e-post eller telefon.

Jag fick ett e-postmeddelande från banken, som frågar efter mina kortuppgifter. Vad ska jag svara?

Kom ihåg att betalningsinstitut, banker, myndigheter eller någon annan part aldrig frågar efter kortnummer eller PIN-kod per e-post eller telefon. Meddelandet bör raderas genast och eventuella länkar ska inte öppnas. Rapportera meddelandet till utfärdaren av ditt betalkort.

Vad betyder kortets köpgräns? Och vad betyder säkerhetsgräns?

Man kan ställa in säkerhetsgränser per dygn för betalkortet, i syfte att garantera säkerheten med kortbetalningar. En av dessa gränser är köpgränsen. Med köpgränsen kan man definiera en maxsumma för alla sammanlagda köp under ett dygn. En annan säkerhetsgräns är uttagsgränsen, som anger hur mycket kontanter som kan tas ut med kortet under ett dygn. Du kan också definiera gränser för nätköp, vilket kan förhindra missbruk på nättjänster. Ditt korts standardgränser kan du se i St1 Appen. Du kan ändra gränserna genom att kontakta St1 Finance kundservice eller ändra själv direkt i appen.

Varför har kortet en geografisk begänsning? Vad är det?

För kortet kan anges geografiska begränsningar för att öka säkerheten. Med den geografiska begränsningen anges var i världen kortet kan användas. Till vardags räcker det att kortet kan användas i Sverige, men då du reser kan begränsningen ändras till att gälla t.ex. hela Europa. Områdena att välja mellan är: Sverige, Norden + Estland, Europa och hela världen. Kortets standardvärde kan du se i St1 Appen. Du kan ändra den geografiska begränsningen direkt i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00).

Varför kan jag inte lösa alla ärenden hos er via e-post?

Av säkerhetsskäl frågar vi aldrig efter kunduppgifter såsom kortuppgifter per e-post eller telefon. Via telefon använder vi säker autentisering.

Kort

Kan jag ha flera kort? Kan jag få ett parallellkort?

För närvarande kan endast ett kort anslutas till kontot.

Kan jag ta ut kontanter från en uttagsautomat eller en butikskassa med St1 Mastercard?

Med St1 Mastercard kan du ta ut kontanter i alla kontantuttagsautomater i Sverige och utlandet som är försedda med en Mastercard-symbol. I butikskassa är det tyvärr inte i nuläget möjligt. För att kunna göra ett kontantuttag behöver du vara kund i minst tre månader och uppfyller våra villkor för betaltjänsten.

Vilken valutakurs gäller om jag gör köp i ett land med annan valuta än svenska kronor?

Det aktuella landets valuta konverteras med Mastercards valutakurs.

Vad avses med kortets köpgräns?

Du kan ställa in säkerhetsgränser per dygn för betalkortet, i syfte att garantera säkerheten med kortbetalningar. En av dessa gränser är köpgränsen. Med köpgränsen kan man definiera ett maxbelopp för alla sammanlagda köp under ett dygn. Standardgränsen på kortet är 50 000 kr/dygn men möjlighet finns att ändra till 1000 - 100 000 kr/dygn. Köpgränsen kan dock inte vara högre än kortets kreditgräns. Ditt korts standardgränser kan du se i St1 Appen. Du kan ändra gränserna i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00). I framtiden kommer det att vara möjligt att ändra gränserna själv i St1 Appen.

Vad avses med kortets kontantuttagsgräns?

Uttagsgränsen är en säkerhetsgräns som anger hur mycket kontanter som kan tas ut med kortet under ett dygn. Standardgränsen på kortet är 4000 kr/dygn men möjlighet finns att ändra till 0 - 4 000 kr/dygn. Kontantuttagsgränsen får dock inte överskrida kortets kreditgräns. Du kan ändra gränserna i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel  08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00). I framtiden kommer det att vara möjligt att ändra gränserna själv i St1 Appen. För att kunna göra ett kontantuttag behöver du vara kund i minst tre månader och uppfyller våra villkor för betaltjänsten.

Vad avses med kortets internetköpgräns?

Internetköpgränsen är en säkerhetsgräns som begränsar användningen av kortet för e-handel. Med internetköpgränsen kan man förhindra missbruk av internettjänster. Standardgränsen på kortet är 50 000 kr/dygn men möjlighet finns att ändra till 1000 - 100 000 kr/dygn. Internetköpgränsen får dock inte överskrida kortets kreditgräns. Ditt korts standardgränser kan du se i St1 Appen. Du kan ändra gränserna i appen eller genom att ringa till St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl 08.00-16.00). I framtiden kommer det att vara möjligt att ändra gränserna själv i St1 Appen.

Giltighetstiden för mitt kort närmar sig. Vad ska jag göra?

Vi sänder dig ett nytt kort innan det gamla kortet upphör att gälla. Du kan börja använda ditt nya kort direkt efter mottagandet. Om du använder Apple Pay måste du ta bort det gamla kortet och aktivera det nya kortet i din Apple Wallet.

Jag har nytt namn/ny adress/nya kontaktuppgifter. Vad ska jag göra och vem ska jag meddela om förändringarna?

Dina uppgifter hämtas automatiskt från Folkbokföringsregistret, så se till att de är gällande uppgifter där. Självklart kan du ringa St1 Finance kundservice om du vill ändra e-post eller telefonnummer.

Är det möjligt att få en ny PIN-kod?

Ja, genom att ringa St1 Finance kundservice. För beställning av ny PIN-kod debiteras en avgift enligt prislistan.

När får jag det kort jag beställt?

Det fysiska kortet får du cirka två veckor efter att ansökan beviljats. Den exakta tiden är beroende av postens utdelning.

Fakturor och kredit

Har St1 Mastercard någon månads- eller årsavgift?

Kortet är helt avgiftsfritt t o m slutet av 2021. Därefter fortsätter kortet att vara avgiftsfritt för aktiva St1- och Shellkunder som använder kortet minst en gång i månaden för betalning på våra stationer (St1 och Shellstationer i Sverige, Finland och Norge). I annat fall är förvaltningsavgiften 30 kr/månad.

Vad är det för ränta på St1 Mastercard?

Räntan är tre månader Euribor + 12% marginal. Den effektiva årsräntan på kontokrediten samt det totala belopp som ska betalas beräknas utifrån ett antagande om ett kreditbelopp på 15 000 kr, ett års kredittid samt att hela krediten lyfts vid samma tillfälle. Ränta och avgifter fastställs för hela kreditperioden och krediten återbetalas i 12 lika stora månatliga delbetalningar. Vid nyttjande av krediten på ditt St1 Mastercard är räntan 3 månader Euribor + 12% marginal, till det tillkommer kontots förvaltningsavgift om 30 kr. Med ovan nämnda antaganden är den effektiva årsräntan 21,54 % och det totala beloppet som ska betalas 16 645,76 kr varav räntor och avgifter uppgår till 1 645,76 kr (Euribor 6/2023).

Ingen förvaltningsavgift debiteras t o m December 2023. Därefter fortsätter kortet att vara avgiftsfritt för aktiva St1- och Shellkunder (St1 Mastercard kontokredit används minst en gång under faktureringsperioden på någon av våra St1 eller Shellstationer). I detta fall är den effektiva årsräntan 16,61 % och det totala beloppet som skall betalas 16 285,76 kr varav räntor och avgifter tillsammans uppgår till 1 285,76 kr (Euribor 6/2023).

Kan jag få min faktura i form av e-faktura?

Som St1 Mastercard-kund kan du få ditt kontoutdrag helt kostnadsfritt genom att antingen ansluta dig till e-faktura eller genom att få en PDF via e-post. Det går även att få kontoutdraget i pappersform för dig som hellre vill det. Om du väljer att få kontoutdraget i pappersform debiteras detta i enlighet med det som anges i vår prislista.

 E-faktura

Anslut dig till e-faktura direkt via din internetbank. St1 Mastercards e-faktura hittar du genom att söka på St1 Finance Mastercard i din internetbank. För att kunna registrera dig behöver du ditt kontonummer som du hittar på ditt kontoutdrag. Om du vill använda det automatiska godkännandet av e-fakturan så att du alltid betalar fakturans totala belopp istället för det lägsta beloppet (10 %, minst 250 SEK), vänligen kontakta kundservice för att få hjälp med detta.

 

Varför har mitt köp debiterats två gånger?

Om en händelse debiterats från ditt konto två gånger beror det oftast på att säljaren har genomfört transaktionen två gånger. Om företaget är bekant från förut, rekommenderar vi att du först kontaktar företaget direkt för att komma överens om lösning och om möjlig ersättning.

 

Om företaget inte accepterar att ersätta beloppet, kan du göra en reklamation efter att den felaktiga summan har debiterats med reklamationsformuläret som finns på St1 Finance hemsida. I reklamationen måste du neka de betalhändelser du har gjort och ange händelsernas datum, säljande företags namn och händelsernas summor. Läs mer om hur man gör en kortreklamation  här.

Vad ska jag göra om jag ser transaktioner jag inte gjort på mitt konto?

Kontakta St1 Finance kundservice på tel 08 555 484 10 (helgfria vardagar kl. 08.00-16.00) och läs mer här om hur du gör en kortreklamation på våra hemsidor.

När får jag fakturan för mitt St1 Mastercard?

Faktureringsperioden för St1 Mastercard är f om den 16 t om den 15 varje månad och fakturering sker den 15:e förutsatt att det är en helgfri vardag.

 

Mina sidor och konto

Hur kan jag kontrollera mina korttransaktioner och mina kontouppgifter?

Du får enkelt en överblick av ditt St1 Mastercard och kontokredit i St1 Appen. Du får även en månadsfaktura för föregående månads händelser.

Hur kan jag kontrollera och ändra mina egna uppgifter?

Du kan granska dina kund- och kortuppgifter i St1 Appen. Dina personuppgifter uppdateras hos oss automatiskt utifrån de uppgifter som finns i Folkbokföringsregistret. Självklart kan du ändra uppgifter gällande e-post och telefonnummer genom att ringa vår kundservice.

Min närstående har avlidit. Vad ska jag göra?

St1 Finance får information från Folkbokföringsregistret om en kontokund avlidit. Om en närstående avlidit kan du dock alltid meddela detta till St1 Finance. Hantering av den avlidnes ärenden kräver en särskild fullmakt. Utan en fullmakt kan vi inte diskutera den avlidnes kundförhållande. För bouppteckningen skickar vi ett avgiftsfritt saldointyg, som sänds till den avlidnes adress.

st1-mastercard

ST1 MASTERCARD

Ett internationellt betalkort

St1 Mastercard är ett internationellt betalkort, som fungerar som betalningsmedel såväl i Sverige som utomlands. Kortet accepteras överallt där du hittar Mastercard-symbolen, både i butiker och online.

Det finns ställen som fortfarande inte accepterar kort som betalmedel. Men lugn, med St1 Mastercard är det bara att leta upp en uttagsautomat märkt med Mastercard-symbolen. De finns över hela världen. För att kunna göra ett kontantuttag behöver du vara kund i minst tre månader och uppfyller våra villkor för betaltjänsten.

 

Ny betaltjänstlag i Sverige

 

PSD2 –  Den 1 maj 2018 sker förändringar i Betaltjänstlagen

Nu träder en ny betaltjänstlag i kraft i Sverige med anledning av EU:s andra betaltjänstdirektiv (PSD2). Du som kund behöver inte göra något med anledning av PSD2.

Syftet med förändringarna är att utveckla marknaden för elektroniska betalningar samtidigt som kravet på säkerhet och effektivitet höjs. Några av de viktigaste förändringarna rör:

  • Höjda krav på säkerhet och incidenthantering
  • Nya aktörer skapar förutsättningar för nya sätt att göra betalningar
  • Nya rättigheter och skyldigheter om tillgången till information rörande betalkonton
  • Nya rapporteringskrav gäller för alla typer av betaltjänstleverantörer.

 

Obehörig transaktion

Din självrisk vid en obehörig transaktion sänks från 1 200 till 400 kronor. Så snart du upptäcker att en betalning blivit felaktigt genomförd eller om en obehörig transaktion har gjorts från ditt konto ska du reklamera felet till banken. Banken kommer då att utreda ärendet och betala tillbaka beloppet så fort som möjligt. I vissa fall betalar banken tillbaka beloppet innan utredningen är färdig. I de fall utredningen sedan visar att du inte hade rätt att få tillbaka beloppet får banken ta tillbaka det utbetalda beloppet. Ditt ansvar för obehöriga transaktioner är oförändrat, dvs. högst 12 000 kr, om en transaktion har kunnat genomföras till följd av att du genom grov oaktsamhet brutit mot villkoren för hur du har hanterat ditt kort eller annat betalningsmedel. Även bestämmelsen som säger att du ansvarar för hela den obehöriga transaktionen, om du har hanterat ditt kort eller annat betalningsmedel på enligt lagen ett särskilt klandervärt sätt, är oförändrad.

Vi följer betaltjänstlagen och ändrar betalningstjänstvillkor inom kort.