Säkerhet och bedrägeri

Aktuellt om säkerhet

Bluffmeddelanden

Det cirkulerar olika e-postmeddelanden där St1 eller Shell utges vara avsändare. I dessa meddelanden lockas mottagaren att delta i en tävling där man kan vinna t.ex. presentkort för bränsle. För att kunna lösa ut vinsten uppmanas vinnaren vanligen att göra en kortbetalning om en liten summan pengar i syfte att bekräfta sin vinst. Tyvärr har våra varumärken i dessa fall använts felaktigt i bedrägerisyfte.  

Om du mottagit ett bluffmeddelande per e-post rekommenderar vi att du raderar meddelandet utan att öppna länkarna. Om du av misstag redan hunnit uppge numret på ditt kreditkort t.ex. för en betalning, uppmanar vi dig att kontakta din egen bank eller ditt eget kreditkortsbolag för att undvika ogrundade debiteringar.

Hur känner jag igen ett bluffmeddelande?

Innehållet i ett bluffmeddelande avviker vanligen från det normala exempelvis genom att den utlovade vinsten/gåvan är speciellt värdefull. Bluffmeddelanden kännetecknas ofta även av grammatiska fel i texten eller på att St1s och Shells varumärken har ett avvikande visuellt utseende. Det är dock inte alltid fallet. Ibland är bluffmeddelandena omsorgsfullt gjorda och kan verka trovärdiga. 

Vanligen kostar det något att lösa ut den gåva/vinst som utlovas. De tävlingar som vi själva ordnar med våra varumärken är alltid avgiftsfria och vi frågar aldrig efter kundernas bank- eller kreditkortsuppgifter. Om du är osäker på huruvida ett e-postmeddelande från St1 eller Shell är äkta, kan du alltid kontakta vår kundservice.  

Om du fått ett bluffmail med erbjudanden om presentkort från St1 uppmanar vi dig att polisanmäla händelsen.

Ytterligare information om hur du kan hantera bluffmeddelanden hittar du på konsumentverkets sidor.

Korthantering

Att handla med St1 Mastercard är tryggt och säkert. Du som kortinnehavare kan också påverka säkerheten kring hanteringen genom att vara försiktig och inte överlåta kort och koder i fel händer.

Betalning på internet

Framtidens betallösningar är alltmer digitala. Med våra tjänster kan du handla lika säkert som vanligt även på internet.