Trygga och säkra digitala betalningar

Säkra digitala betalningar

Framtidens betallösningar är alltmer digitala. Med våra tjänster kan du handla och betala lika säkert som vanligt även digitalt. För att försäkra dig om att dina uppgifter inte hamnar i fel händer finns några saker att tänka på:

  • Dela aldrig dina koder till betaltjänsten, kortnummer eller annan känslig information per e-post. Myndigheter och banker frågar aldrig efter betalnings-/kortuppgifter per telefon eller på internet. St1 Finance frågar inte heller efter koder eller kortuppgifter per e-post eller per telefon.

  • Phishing, eller nätfiske, används för att komma över koder till nättjänster eller kreditkortsnummer. Undvik att öppna e-postmeddelanden eller länkar i meddelandet om du inte är säker på vem avsändaren är. Förhåll dig skeptiskt till meddelanden om lotterier, vinster eller erbjudanden. Vissa nyare webbläsare kan identifiera phishing, vilket hjälper dig upptäcka bedrägeriförsök.

  • Använd dig bara av aktörer som du vet är pålitliga.

  • Spara all dokumentation, t.ex. orderbekräftelser och kvitton på köp du gör på internet.

  • Skydda dina enheter med antivirusprogram och håll dem uppdaterade för att skydda dem mot sabotageprogram. Uppdatera antivirusprogrammen kontinuerligt enligt tillverkarens anvisningar.

  • Försäkra dig om att sidan du använder för betalning är skyddad. En skyddad sida känns igen av den inledande texten ”https://” i webbläsarens adressfält samt av en ikon med ett låst lås eller en nyckel.

  • Hantera dina kort- och kontouppgifter med försiktighet.

  • Använd endast pålitliga trådlösa nätverk (WiFi), som är krypterade och skyddade med lösenord. Skydda även dina enheter och viktiga applikationer med lösenord. Använd inte personlig information i dina lösenord, såsom födelsedatum eller namn.  

  • Om du har en mobilbank i din mobiltelefon och telefonen kommit bort eller blivit stulen, kontakta utfärdaren av betalkortet.

Användning av Mastercard SecureCode för inköp på nätet 

3D Secure är en funktion som utvecklats av kortorganisationer för att säkerställa att ett kort som används för inköp på nätet tillhör rätt person. Då du betalar identifierar du dig själv genom St1 Way-appen och med BankID. Dina identifieringsuppgifter överförs aldrig till säljaren. Säljaren får endast bekräftelse om att identifieringen lyckats.

mastercard secure

Använd MasterCard Secure Code så här:

 

 

 

 

 

 

bankid

Öppna St1-Appen och logga in med BankID.

 

 

 

 

 

 

Frågor angående säkerhet

Vi har samlat de allra vanligaste frågorna angående säkerhet på ett ställe för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta svaret på din fråga

Aktuellt om säkerhet

Här har vi samlat aktuella nyheter som gäller säkerhet och bedrägerier, såsom bluffmail och annan kommunikation som sprids i falska namn.