Den 14 september 2019 kom den nya EU-regleringar (PSD2) som gör kortbetalningar ännu säkrare och tryggare.
Det innebär bland annat att:
- När du handlar på internet kan du behöva göra ytterligare verifieringar att du är du med Mobilt BankID.
- När du handlar med kort i butik, kommer du behöva ange din PIN-kod till kortet oftare. Om du inte kommer ihåg din PIN-kod behöver du kontakta oss.
Att tanka med St1-Appen och betala med St1 Mastercard kommer fungera precis lika smidigt som vanligt.
Har du glömt din PIN-kod till ditt St1-Mastercard?
Är du osäker på vad du har för PIN-kod eller har du kanske glömt den? Inga problem! Ring oss så hjälper vi dig.
På St1 kommer arbetet att fortsätta med att säkerställa att våra betalningsprocesser för e-handel och mobila betalningar fungerar smidigt även i framtiden.
I samband med den nya betaltjänstlagen kommer St1 inte att göra någon förändring i befintlig betalningsprocess, vi anser det väldigt viktigt att betalningsprocessen är så lik som möjligt för kunder på hela den europeiska marknaden och kommer arbete för att tillgodose detta mål.
Betalningar på nätet och mobila betalningar är idag redan mycket säkra och med förändringen innebär att du som kund behöver identifiera dig oftare kommer att förbättra säkerheten ytterligare.
Vi på St1 kommer att följa marknadssituationen mycket noggrant och informera om eventuella förändringar av våra tjänster i god tid.
Framtidens betallösningar är alltmer digitala. Med våra tjänster kan du handla och betala lika säkert som vanligt även digitalt. För att försäkra dig om att dina uppgifter inte hamnar i fel händer finns några saker att tänka på:
Dela aldrig dina koder till betaltjänsten, kortnummer eller annan känslig information per e-post. Myndigheter och banker frågar aldrig efter betalnings-/kortuppgifter per telefon eller på internet. St1 Finance frågar inte heller efter koder eller kortuppgifter per e-post eller per telefon.
Phishing, eller nätfiske, används för att komma över koder till nättjänster eller kreditkortsnummer. Undvik att öppna e-postmeddelanden eller länkar i meddelandet om du inte är säker på vem avsändaren är. Förhåll dig skeptiskt till meddelanden om lotterier, vinster eller erbjudanden. Vissa nyare webbläsare kan identifiera phishing, vilket hjälper dig upptäcka bedrägeriförsök.
Använd dig bara av aktörer som du vet är pålitliga.
Spara all dokumentation, t.ex. orderbekräftelser och kvitton på köp du gör på internet.
Skydda dina enheter med antivirusprogram och håll dem uppdaterade för att skydda dem mot sabotageprogram. Uppdatera antivirusprogrammen kontinuerligt enligt tillverkarens anvisningar.
Försäkra dig om att sidan du använder för betalning är skyddad. En skyddad sida känns igen av den inledande texten ”https://” i webbläsarens adressfält samt av en ikon med ett låst lås eller en nyckel.
Hantera dina kort- och kontouppgifter med försiktighet.
Använd endast pålitliga trådlösa nätverk (WiFi), som är krypterade och skyddade med lösenord. Skydda även dina enheter och viktiga applikationer med lösenord. Använd inte personlig information i dina lösenord, såsom födelsedatum eller namn.
Om du har en mobilbank i din mobiltelefon och telefonen kommit bort eller blivit stulen, kontakta utfärdaren av betalkortet.
Mastercard Identity Check är en funktion som utvecklats av kortorganisationer för att säkerställa att ett kort som används för inköp på nätet tillhör rätt person. Då du betalar identifierar du dig själv genom St1-Appen och med BankID. Dina identifieringsuppgifter överförs aldrig till säljaren. Säljaren får endast bekräftelse om att identifieringen lyckats.
Efter att du har identifierat dig i St1-Appen, gå tillbaka till webbutiken.
Om ett fel uppstår under autentiseringen, t.ex. på grund av ett anslutningsproblem, klicka på Fortsätt-knappen som visas i Mastercard Identity rutan för att försöka igen. Du behöver ej identifiera dig med BankID igen.
Vi har samlat de allra vanligaste frågorna angående säkerhet på ett ställe för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta svaret på din fråga
Här har vi samlat aktuella nyheter som gäller säkerhet och bedrägerier, såsom bluffmail och annan kommunikation som sprids i falska namn.